Agata Ziemnicka, Olga Kwiecińska-Kaplińska, Rewolucja na talerzu
Wydawnictwo Literackie
Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że nie jestem jakąś maniaczką diet :) Na palcach jednej ręki mogę policzyć, ile raze porządnie zabierałam się za odchudzanie, i ostatni raz był chyba w okolicach liceum. Ale gotować bardzo lubię, jeść uwielbiam jeszcze bardziej, a gdy jest smacznie i zdrowo, satysfakcja jest podwójna. Swego czasu chętnie oglądałam zarówno angielskie Gotuj i chudnij, jak i naszą wersję prowadzoną przez panią Agatę i panią Olgę. Bardzo się ucieszyłam, kiedy powstała książka z przepisami – i oto mam :) Jak tylko do mnie dotarła, zabrałam się za czytanie i gotowanie.
Pierwsze czterdzieści stron to wstęp, w którym autorki przybliżają laikom tajniki gotowania: omawiają poszczególne produkty, przyprawy i zioła, radzą, w jaki sposób wybrać świeżą żywność i jak ją przechowywać – niektórzy wiedzą, inni nie. Dla początkujących kopalnia (no może kopalenka) ciekawych informacji. Przy okazji poznamy podstawowe zasady rewolucji na talerzu.
Książka zaskoczyła mnie formatem – jest zeszytowy, a więc dla książek kucharskich nietypowy. Szkoda, że jest klejona w sposób uniemożliwiający rozłożenie jej płasko na stole – podczas gotowania irytujące jest otwieranie książki co dwie minuty, zwłaszcza jak się ma brudne ręce. I niektóre zdjęcia są dość dziwne – trudno zgadnąć, co przedstawiają, a tym bardziej trudno wzorować na nich wygląd potraw. Ale to nie są wady, które przesłaniałyby zalety książki. Mi się bardzo podoba i jeszcze długo będę z niej czerpać pomysły i inspiracje. Wiosna sprzyja żywieniowym rewolucjom, więc wiosennie polecam!
Za książkę bardzo dziękuję Wydawnictwu Literackiemu.
Książka raczej nie dla mnie. :) Nie zwracam uwagi na to co jem, byleby mi smakowało. :) No i trzymam się raczej wypróbowanych przepisów. A jeśli eksperymentuję z nowymi to tylko według własnej inwencji. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że z przyjemnością ją kupię.
OdpowiedzUsuńPo pierwsze dlatego, że lubię program prowadzony przez autorki i ich fantastyczne podejście do kuchni;-)
A po drugie dlatego, że wręcz uwielbiam wszelkie kulinarne eksperymenty.
Dzięki, że przedstawiłaś tę książkę.
Pozdrawiam i życzę udanego dnia.
Brzmi interesująco, wypróbowałam już kilka przepisów z ich programu i potrawy okazały się bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie trzymam się takich książek. ;) hołduję raczej zasadzie, że wszystko jest dla ludzi, byle w umiarze ;)Staram się tego trzymać i w zasadzie jest ok. Pozdrawiam i miłej niedzieli. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię program "Rewolucja na talerzu", a teraz narobiłaś mi smaka również na książkę ;)
OdpowiedzUsuńSkoro tak zachwalasz to muszę spróbować tych wiosennych rewolucji.
OdpowiedzUsuńUwielbiam program "Rewolucja na talerzu" i mam nadzieję, że książka też mi się spodoba.
OdpowiedzUsuńPieczona papryka, mnniam ;) Aż zgłodniałam....
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim - cudowna sprawa, że wypróbowałaś przepisy!!! Ja sama ten program w TV bardzo lubię i uważam, że panie prowadzące są pierwszymi w polskiej telewizji, które poprowadziły nowoczesny, znakomity program kulinarny. Książkę bardzo chętnie widziałabym u siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo podobał mi się ten program, babki są świetne :)
OdpowiedzUsuńSuper książka polecam. Interesuję się zdrowym odżywianiem ponieważ jestem Trenerem Wellness. Pania Agata Ziemnicka jest niesamowitą osobą. Mam z nią szkolenia pod kątem dietetyki, które z resztą uwoielbiam.
OdpowiedzUsuńPomagam ludziom gubić zbędne kilogramy w zdrowyi racjonalny sposób, bez efektu jo-jo. Gwarantuję wsparcie i opiekę. Joanna Trener Wellness- 781-198-360, e-mail: johanawellness@wp.pl